.

.

Nezapomenu...

The Little Prince Quote Original Watercolor Painting, Feather and Sixpence for Etsy ($24): Po delší době zdravím ve spolek! (ať žije gymnázium!). Nic nebudu vysvětlovat a ihned se vrhnu na článek, dokud mám svou zamyšlenou náladu a slané slzy na tvářích (uplakaná jsem nejkreativnější, zmiňovala jsem se?)

,,Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné."

Právě jsem se rozhodla, že nikdy nebudu dospělá. Jednoduše...nebudu. A co mě k tomu vede?!
Jako středoškolačka a navíc gymnazistka se musím dennodenně přemlouvat, abych otevřela knihu vybraného žánru a snažila se ji pochopit. Na dnešek 11. dubna mi v diáři přibyla událost: maturitní zkoušení z povinné četby (to že jsem v druháku neznamená, že ke mně není přistupováno, jako k maturantovi!). Každopádně nebyla bych to já, abych měla splněné povinnosti a vše nedoháněla poslední víkend před zkoušením...konkrétně přečíst dvě knihy a napsat čtyři sáhodlouhé rozbory. Když jsem se překousala přes nekonečné, avšak geniálně napsané Mloky (Válka s mloky - Karel Čapek - doporučuji) pustila jsem se kolem jedné hodiny raní (pondělí 11. dubna) do čtení té nejkrásnější knihy vůbec...a to Malého prince (Antoine de Saint- Exupéry).

*Článek není recenze knihy, jen mé mnohdy nepochopitelné názory, myšlenky a říkejte si tomu, jak chcete!


Pokaždé, když se pouštím do nové knihy, musím se dozvědět něco o autorovi, pan Antoine na mě působil velmi sympatickým dojmem a po zjištění, že knihu sám ilustroval jsem se přesvědčila, že to musel být opravdu skvělý člověk (myšlení "umělce"...těžko pochopíte).

the little prince and pequeno príncipe imagePo první kapitole jsem se přesvědčila o tom, že je to kniha napsána přímo pro mě. Filozofické myšlenky v kterých se ztrácím a následně objevuji. Čistota přátelství, lásky a fantasie. Jevů mě velmi blízkým a vzdáleně nepochopitelným zároveň. Nemohla jsem se nabažit, každá věta mi vysvětlovala mnohé. Zamilovala jsem se do vypravěče, pod kterým se skrýval Antoine. Ten nejmilejší dospělák, kterého jsem kdy "potkala". V tu chvíli jsem byla neskutečně vděčná, že mi tuto příležitost dal pomocí knihy. Hádám, že bychom si nikdy nedokázali popovídat tak, jako přes Malého prince. Pomalu, ale jistě jsem si uvědomila, že mé fantazírování je naprosto v pořádku,  přes to, že jsem za něj mnohdy káraná. Nechci být dospělou v zapomnění, nechci prahnout po uznání, moci...nechci se za sebe stydět. 
Pan Exupéry mi dokázal, že dětství a jeho fantazie, je ta nejkrásnější věc na světě, ta nejčistší a nejjasnější. To největší bohatství, které v sobě ukrývá každý z nás. Jsem teenager, ve kterém je stále zabydlené dítě, které kreslilo bezhlavé prince přes celou zeď rodičovské ložnice a na všech fotografií nepřítomně hledělo do "prázdna". Ve skutečnosti pro mne byla zeď plátnem a nepřítomné pohledy plné dobrodružství. Jednoho dne budu dospělá...vím, že budu. Vím tedy, že mé tělo určitě dosáhne dospělosti, ale stejně tak vím, že tím kým jsem od dětství, tím koho tajně stále skrývám, zůstanu i v  dospělé skořápce. Jednoduše.... nikdy nezapomenu a tajně zůstanu.

The Little Prince describing how he felt about his "friend" the rose❤  from The Little Prince- Antoine de Saint-Exupery: “Bral vážně bezvýznamná slova a byl proto velice nešťasten.“



Nynější emoce ve mě probudila jak kniha, tak film z roku 2015 (značně se liší od knihy, ale ne tak úplně!) Doporučuji si nejprve přečíst knihu (max. 45 min nikoho nezabije) a následně si pustit dokonale zpracovaný film. Jsem stále plna emocí...možná snad vám i jako blázen připadám! 




-Eva 
Nezapomenu... Nezapomenu... Reviewed by Eva K. on 11:11 Rating: 5

7 komentářů:

  1. videla som film čítala som knihu a obidve milujem ♥ je to tak skvelé super myšlienky, proste všetko popisuje dnešný svet :)

    http://teenmumy.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. Malý princ! ♥ Neskutečná srdcovka, takže úplně chápu tvoje pocity a nadšení z knížky :) Taky si v sobě chci udržet kousek toho dítěte a ikdyž už mi je přes dvacet (zní to šíleně :D), stále se mi to úspěšně daří :)


    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezní to šíleně :P Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo to tak vnímá :)

      Vymazat
  3. Neskutečně krásný článek přímo od srdce! :) Já jsem Malého prince ještě nikdy nečetla, tak možná i proto si nejsem úplně jistá, zda jsem tvůj článek pochopila tak, jak bych měla. :)
    Každopádně, myslím, že i ve mně a možná i ve všech ostatních, zůstane to bezstarostné dítě plné fantazie, které tak nějak nikdy úplně nedospěje... A tak i já snad nikdy nezapomenu a budu dál zůstávat tak, kde právě teď ještě jsem. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  4. Malého prince mám také ráda. :) Když jsem jej četla poprvé, bylo mi fakt málo, takže jsem ho absolutně nepochopila. Letos jsem ho četla znovu a byla jsem z nej úplně jinak nadšena. :) zkusila bych ti doporučit Roberta Fulghuma a jeho Všechno, co opravdu potřebuji znát, jsem se naučil v mateřské školce.. Neni to pohádka, ale eseje a musím říct, že to ve mně zanechalo vážně hezké myšlenky. A přirovnává dnešní svět k tomu dětskému a je to vážně pěkné čtení :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář! Doufám, že se ti zde líbilo a někdy zas ;)

INSPIRATION

“The life you have led doesn’t need to be the only life you have.” – Anna Quindlen

“Travel is the only thing you buy that makes you richer.” – Anonymous

“Not all those who wander are lost.” – J.R.R. Tolkien

Používá technologii služby Blogger.