.

.

Brandenburg Gate, Holocaust Memorial, Site of Hitler’s bunker, Checkpoint Charlie



Tento týden jsem nějakým zázračným způsobem výkonnější, než bych já sama očekávala. Ale považuji to za pozitivum a po dnešním "super" shrnovacím testu (5 lekcí) z ajiny a mých 2 popsaných testových A4 z biologie, se pouštím do prvního článku, kde se můžete dozvědět něco zajímavého o berlínských dominantách. 







Brandenburg Gate

V sobotu jsme se jako jedno z prvních míst rozhodli navštívit světoznámou Braniborskou bránu, u které začínala naše tříhodinová Free tour (viz. min. článek). Na místo jsme dorazili kolem 10:45 a už jsme se pomalu prostrkávali davem. Je to opravdu the best of Berlin. Místo působí moc příjemně a všude okolo je dost prostoru, takže spokojenost největší a přesně to vypadá tak, jak vidíte všude kolem (ne jako u jiných památek...nebudu zmiňovat). Po cestě k bráně potkáte mnoho ambasád a musím přiznat, že jsou to vzhledově poměrně zajímavé budovy, každopádně...já z toho byla z podivného důvodu docela učarovaná. Ruská je moc pěkná. :) Ale zpět k bráně, nehodlám tu spoilovat historií (jeďte ji samy poznat! Stojí za to!), ale přeci jeden fakt vám povědět musím. 
Kvadriga na vrcholu brány má poměrně zajímavý příběh...jelikož byla pro Němce vždy sochou moci, síly a míru, tak se Napoleon rozhodl, že ji chce k sobě do Paříže a ukradl si ji k sobě do sklepa. Ale nebylo by to Německo, aby si ji nevzalo zpět...tak se pro ní vypravil Hitler a ukradl si ji zpět do Berlína, tím se stala symbolem vítězství (bohyně Viktorie). Stále je pro Berlíňany významným symbolem a velmi si jí cenní. :) Můj taťka to okomentoval tak, že je zajímavé, jak jsou tihle vladaři  v jednom stejný...Prostě chč*jou proti větru. :DDD
Další takovou vzpomínkou na Berlín se mi stává demonstrace, kvůli které jsme vše museli obcházet, jelikož Berlín obklopili a uzavřeli policisté. Vše proběhlo v klidu, ale bylo dokonalý vidět, jak se je snaží krotit a celá atmosféra, prostě dokonalá!
Druhý den byla u brány turecká svatba, zrovna tančili nějakou opičárnu a nevěsta vypadala neskutečně nešťastně. Takže pokud chcete kulturní zážitky a pořádný dobrodružství....Berlín!!!
P.S. Doporučuji si přivstat, pokud chcete alespoň 1 fotku bez nějaké cedule či hlavy dalšího turisty :D 
Klid před demonstrací. Poklidní lidé na fotce by mě přizabili, kdyby zjistili, že jsem někde fotku zveřejnila. BTW koukněte, jaký mám smysl pro barvy :D (snažím se s tím něco udělat)







Holocaust Memorial,

Na památku mrtvých Židů v Evropě, kteří zahynuli během 2. světové války. Musím říct, že je to vskutku silné místo. Pomalu se schylujete do středu a všechno kolem vás je temnější. Občas sem tam proběhne nějaký idiot, co si tam hraje na schovávanou, nebo vám do fotky skáčou z kvádru na kvádr, ale jinak je to opravdu perfektní. Škoda, že si lidé neuvědomují, proč tam vlastně něco takového je a využívají to v prospěch prolejzaček. Zajímavostí je, že nikdo neví, proč je každý kvádr jinak velký a jsou o tom různé teorie.
!!! Nepleťte si místo s hřbitovem !!!







Balon v pozadí je též turistický trhák. Na provazu vás vynese 200 m nad zem a máte výhled na celý Berlín. Jen je to trošku dražší záležitost na kterou jsme se radši vykašlali...jsou i cesty zdarma, ale o tom později.

Site of Hitler’s bunker

Z tohoto místa nemám žádné fotografie, jelikož se jedná o místo pod zemí a veškerá návštěva je doslova na sídlišti mezi paneláky. Jde jen o to vyslechnout si historii místa a pokračovat dál v cestě. Je to součást Free Tour, bez průvodce nemá návštěva smysl. :) 


Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie jsme měli asi 3 min chůze od hotelu. Naproti známé ceduli, oznamující hranici se nachází takové nádvoříčko, které je obestavěno velkými "nástěnkami", kde si můžete celou historii pročíst a prohlédnout si mnoho fotek. Je tam také něco jako muzeum, ale uvnitř jsme nebyli...je tam hodně lidí. A všude okolo suvenýry. Vtipnou poznámkou (opět humor naší rodiny) : Víte jak poznáte americkou stranu Berlína? Hned na hranici stojí McDonald. :D A je to svatá pravda!








Nemůžu si pomoct, ale páni Amíci na mě působí spíše jako Rusáci :DDD



Doufám, že se druhá část líbila a s chutí se pustíte do druhého článku. :) Berlín opravdu stojí za to...

Fotky jsou bez jakékoliv grafické úpravy.

Auf Wiedersehen!
-Eva



Brandenburg Gate, Holocaust Memorial, Site of Hitler’s bunker, Checkpoint Charlie Brandenburg Gate, Holocaust Memorial, Site of Hitler’s bunker, Checkpoint Charlie Reviewed by Eva K. on 11:29 Rating: 5

4 komentáře:

  1. Tý jo, docela by mě zajímalo, proč je každý kvádr jinak veliký. :O Asi půjdu googlit :D Hezký počteníčko, Německo je >>meine Liebe<<, takže za mě parádis. ☺ ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je o tom mnoho teorií a nikdo neví, jaký význam přesně je. Vlastně si každý může určit svůj :D

      Vymazat
  2. Jéé, Berlín, to je můj sen. Letos nebo nejpozději příští rok se tam už konečně musím vydat. :))
    Jistě je to zážitek, stát u Braniborské brány... a k tomu ta atmosféra Berlína...
    O památníku jsme se učili ve škole a musím říct, že na mě to působí silně už z obrázků... Někteří lidi jsou prostě takoví, neumí si vážit památek a mít k takovýmto místům úctu. To je asi jako se hřbitovy a vším ostatním... je to k pláči, ale bohužel.
    To s tím McDonaldem je dobrý. :DDD Museli jste si s tátou užít spoustu legrace.
    Těším se na pokračování!
    Ann (https://annyatravels.wordpress.com/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc jsme si to užili :) Je to úchvatný místo, ale v Berlíně mám mezi památníky jiného oblíbence :)

      Vymazat

Děkuji za tvůj komentář! Doufám, že se ti zde líbilo a někdy zas ;)

INSPIRATION

“The life you have led doesn’t need to be the only life you have.” – Anna Quindlen

“Travel is the only thing you buy that makes you richer.” – Anonymous

“Not all those who wander are lost.” – J.R.R. Tolkien

Používá technologii služby Blogger.