.

.

Berlin part 1/x

Přestože nemám moc času, tak se nějakým zázračným způsobem stalo, že zítra nemám žádný test a to znamená čas jen a jen pro mě. A to znamená blog! 
Nikdy jsem nepsala pořádně žádný článek ohledně cestování. A proto to je z mého pohledu docela oříšek. 
V budoucích článcích se chci věnovat hlavnímu městu Německa, čímž je Berlín. Články budou rozděleny na více částí, ale nejsem si jista na kolik a proto je v nadpise 1/x. Snad je to pochopitelné. Teď nezbývá nic jiného než se ponořit do krás a zázraků překrásného německého Berlína.

 

Když jsem navštívila Vídeň zamilovala jsem se do města na první pohled. Když jsem se v zimě vydala se školou do Drážďan, což je další německy mluvící a skvěle vypadající město, rozhodla jsem se, že musím umět plynně německy a jednou se alespoň na pár měsíců do Německa či Rakouska přestěhovat. Další na seznamu byl tedy Berlín, řekla bych asi tak půl roku. A díky návštěvě tohoto města, jsem se rozhodla pro budoucí život právě tam...(položka na mém Bucket listu).

Co tedy vidět v Berlíně?
Jako první bych asi chtěla zveřejnit seznam míst, které jsem já navštívila a postupně je rozebrat.

  • Brandenburg Gate
  • Site of Hitler’s bunker
  • Holocaust Memorial
  • Checkpoint Charlie
  • Gendarmenmarkt
  • The Berlin Wall
  • TV Tower
  • Pariser Platz
  • Luftwaffe HQ
  • Alexanderplatz
  • East side gallery
  • Reichtag building 
  • Humboldt University
  • Memorial to the Sinti and Roma of Europe
  • Humboldt Box
Nejsem si jistá, jestli je zde vše, co jsem navštívila. :)


Pár typů na úvod:
Jako první, co mohu doporučit...jděte na noční i denní vycházku Berlínem. Samozřejmě v noci nenavštěvujte všechna místa, ale například Gendarmenmarkt je v noci naprosto odlišné místo. Všechny památky co jsem viděla jsou moc pěkně nasvícené a noční nádech města je okouzlující :)

Jděte na Free tour, která trvá 2-3 hod. Můžete si vybrat jazyk, kterým prohlídka bude vykládána a projdete základní památky v Berlíně. Vše je v Berlíně blízko u sebe, takže se nebojte, že budete uťapkaný. My si samozřejmě zvolili angličtinu, naše průvodkyně byla původem ze Skotska, takže to bylo trošku těžší porozumět, ale dalo se to...základy pochyceny i s mojí úrovní angličtiny. :) Dělají to většinou mladí lidé a přestože je to oficiálně zdarma, očekává se nějaké to dýško. Organizaci, pro kterou to dělají pak dají 3 Eura..... zbytek si nechají. Myslím, že je to skvělý způsob, jak si vydělávat při studiích, jelikož stejný program je i u nás v Praze. 
Stránky: Free Tour
Červený deštník = Free tour guide

Ochutnejte Curry Wurst, typické pro Berlín a i když je to bufeťácká mňamka, stojí to za to! Nebudu dělat článek o jídle, jelikož jsme tam moc nepojedli. :D Naše jídlo bylo první den v hotelu (jen snídaně) a vyšlo nás to na 2500 CZK (cca). Pak už jsme chodili nejvíce do samoobslužné restaurace, která je hned u Reichtag building ....strašně příjemné místo a jiná restaurace/bufet poblíž není, takže nepřehlídnete. P.S. Mají i výborné dorty, když si vstanete na snídani obrovský výběr. ;)

Berte si letáky, které jsou snad u každé památky i v angličtině zdarma. Dočtete se hodně zajímavých informací o historii i o dnešním dění např. politickém. Nějaký všeobecný přehled navíc nikdy neuškodí. :)
Přivstaňte si, nikdy nevyfotíte Brandeburg Gate lépe než v brzkých ranních hodinách (mluvím tak o 8 :)) U jiných míst je většinou méně lidí, až na East side gallery. Ale tohle místo je nejdál od všech, tak si prostě na fotku budete muset počkat ;) Ranní ptáče dál doskáče :P

Moje základní a top typy, které by nejspíše měli platit pro každé město (Free tour jen ve městech, kde to je samozřejmě). Příště očekávejte informace o jednotlivých místech a mnohem více fotek :)

Adios Amigos!
-Eva

P.S. Jeden víkend na Berlín nestačí!


Berlin part 1/x Berlin part 1/x Reviewed by Eva K. on 11:21 Rating: 5

6 komentářů:

  1. Já byla v Berlíně s jedním programem, co organizoval jeden (studijní) rok v Německu. (Měla jsem štěstí, příští ročník tam už nejel.) Stihli jsme toho hrozně málo, ale měli jsme super skupinu, takže každý výlet stál za to! :)
    Byli jsme u Braniborské brány (Je hrozně divný, když to nečtu jako Brandenburger Tor), u Checkpointu, kousku Berlínské zdi a u památek kolem - máš pravdu, že je takřka všechno na dosah ruky. :) Ale pmátník obětm Holocaustu byl asi nejsilnější zážitek. Škoda je, že po nich pořád někdo lezl...
    Spali jsme blízko nádraží ZOO, to je další místo, kam doporučuji dojít. :)
    Těším se na další díly!! :)
    The world by Maria

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na lidech záleží vždycky nejvíce :) A přesně to, jak lidé neustále lezli po památníku chci zdůraznit v budoucím článku. Už jsem si stěžovala u fotky na instagramu :D Tak při příští návštěvě rozhodně navštívím :)) Děkuji za typ ;)
      To jsem ráda!!! :)

      Vymazat
  2. Já jsem v Německu byla pouze v Dráždanech na vánočních trzích-s prohlídkou města a jednou jsem tam byla před letníma prázdninama. :) Jinde jsem v Německu nebyla, ale doufám, že se i do dalších měst a samozřejmě Berlína podívám! :) Skvělé tipy, myslím, že se některé hodí i jinde než pouze v Berlíně. :) Super článek. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drážďany se mi také moc líbili, přdsně tak prohlídka po městě plus vánoční trhy plus (bohužel) Primark :D Také si myslím :) Děkuji ;)

      Vymazat
  3. v Berlíne som síce nebola, ale bola som pri Bodense(neviem ako sa to píše len to jazero dole v nemecku čo je) mám tam tetu s rodinou :D mám super spomienky na celé nemecko, pretože zažila a prešla som toho tam veľa od parkov, obchodných centier, pamiatok, aj okolité štáty ako su Švajčiarsko, Rakúsko, samzrejme Alpy ♥ takže niekedy v buducnosti by som chcela navštíviť berlín, bola som ešte v mníchove je to tiež pekné mesto :)

    TeenMumy

    OdpovědětVymazat
  4. Bodensee :) Rakousko je srdcovou záležitostí a Alpy v Rakousku obzvlášť, nejkrásnější zimní radovánky :)) Do Švýcarska se chystám na konci června, projížděli jsme tam tudy, když jsem jeli do jižní Francie a bylo to kouzelné! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář! Doufám, že se ti zde líbilo a někdy zas ;)

INSPIRATION

“The life you have led doesn’t need to be the only life you have.” – Anna Quindlen

“Travel is the only thing you buy that makes you richer.” – Anonymous

“Not all those who wander are lost.” – J.R.R. Tolkien

Používá technologii služby Blogger.