.

.

Tour de Prague.....zamilovala jsem se!

V úterý se má gymplácká třída vydala na snad první exkurzi, co jsem se školou zažila (=řiditel vždycky dělá Zagorku a exkurze povolí na poslední chvíli). Takže se oficiálně 2. A vydala do Prahy s panem profesorem historie. 



Cíl byl jasný -> pošlu vám na mail pojmy, rozdělte se do skupin, každá bude mít dva slohy. Takže hlavním cílem, bylo poznávání slohů pražských staveb. Já s mojí groupou vyfasovala gotiku a sloh románský. Vtípkem je, že jsem na stavební slohy opravdu neschopná, takže jsem mé skupině mohla pomoci jedině s fotografováním ( a asi ani to se v tom spěchu a obklopení milionem turistů nepovedlo...)

Nicméně, proč tento článek píši...Uvědomili jste si někdy, jak je Praha vlastně nádherná? 


Já jsem rodilý Pražák a moc dobře si pamatuji, že od doby, co jsem si začala uvědomovat rozdíly mezi městy, státy apod. jsem zároveň neměla v lásce Prahu a chtěla jen a jen cestovat v zahraničí, ani nevím proč. Nikdy se mi nechtělo do Prahy k babičce, nikdy. Přišla mi ošklivá, i když jsem z ní viděla vlastně jen babiččino sídliště na kterém mi připadal nádherný jen rybníček s kachničkami a příběhy, které mi u něj byly vyprávěny. Samozřejmě rodiče se mnou jezdili i po staré Praze a památkách, ale jaké dítě to vnímá, že...




Od doby, kdy jsem tam začala jezdit na vlastní pěst jsem si Prahu a její ruch zamilovala. Napěchované metro,  staré domy naplácané na sobě, Japonce před Orlojem....vše mě začalo více lákat a postupně jsem si Prahu zamilovala. 



Avšak toto úterý mi Praha přirostla k srdci asi milionkrát víc, ani nevím, jestli to byl výklad učitele a trasu, kterou zvolil či něco úplně jiného, ale nemohla jsem se ani nadechnout, jak dojatá jsem byla z kouzelné Prahy. Doposud u mě vedl Londýn s Vídní (jsou stále na vrcholu), ale první místo zaujala Praha, protože přeci jen jsem Češka a celá Praha je naše historie a můj domov. Je to pro mě obrovský převrat a jsem vděčná, že jsem si konečně uvědomila tu krásu. 



Jsem stále lehce na měkko a za sebe každému doporučuji strávit alespoň víkend jako turista a prozkoumávat Prahu. A i pokud jste Pražák...jděte si to všechno prohlédnout, opravdu to stojí za to. Já jsem snad i ráda, že jsem Češka (a to jsem se vždycky chtěla lišit od svíčkové a guláše :D)!








P.S. Hádám, že si nikdo nepřečetl minulý článek: Veganský salát - Lahodně s Ellou

EVA


Tour de Prague.....zamilovala jsem se! Tour de Prague.....zamilovala jsem se! Reviewed by Eva K. on 9:24 Rating: 5

15 komentářů:

  1. božé ked vidim tie krasne fotky z pray je mi smutno za nou :D je to krasne istoricke mesto plne prekvapeni mam z tamaat vela zazitkov a vela momentov peknýc :) .

    http://teenmumy.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to tam vyloženě miluji a nikdy mě nepřestane překvapovat! :)

      Vymazat
  2. v prahe som bola niekoľkokrát, super článok :) nedáme vzájomné sledovanie? :) máš super blog:)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezký článek! :) Praha je hezká, já v ní sice nejsem tak často, a ani zdaleka jsem ji neprošla celou, i přesto si myslím, že je opravdu hezká! :) V červnu jedem také se školou do Prahy, tak už se moc těším! :)
    Hezké fotky. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tam často, ale celou jsem ji teda taky neprošla :D Užij si to tam! :)

      Vymazat
  4. Krásný článek i fotky! :)
    Já Prahu moc neznám, ale po zkouškovém se tam chystám a už se nemůžu dočkat ♥.
    es-veronica.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Praha je prekrásne mesto! Je tam toľko krásnych miest, ktoré treba navštíviť...človeku nestačí jeden deň...:) Ja som v Prahe bola 2krát a ešte stále som nebola všade a milujem sa tam vracať. A čím častejšie tam som, tým sa mi to mesto dostáva čoraz viac pod kožu. :) Krásny článok a aj fotky! :)
    partofnicol.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, čím častěji se vracím, tím víc ji mám pod kůží! :) Děkuji :)

      Vymazat
  6. Ja som sa tu radšej presťahovala, aby som mohla vidieť všetko :) Máš skutočne pekné fotky, páčia sa mi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad se tam přestěhuji i já :) Už je i plán jak, tak snad vyjde! :)) Moc děkuji!!!

      Vymazat
  7. Ja Prahu taktiež zbožňujem, je nádherná, má svoje čaro a príde mi úplne odlišná od všetkých miest, taká vznešená, kráľovská :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já miluju Prahu, žiju v ní celý svůj život a i díky mamce tak nějak oceňuji její krásu, protože jako děti jsme hrozně často chodili "na výlet" do Prahy, tudíž z té naší celkem okrajové části do centra. A od té doby, co studuju na Fildě a mám výhled na Pražský hrad hned, jak vyjdu z metra nebo z budovy školy a procházím centrem v podstatě každý den, tak ji miluji snad ještě víc. Když je ještě k tomu hezké počasí, tak si vždycky tak říkám: "Ty jo, máme to tu fakt pěkný." A není to jen tím, že je to můj domov, ale Praha zkrátka krásná je, i když má pár nehezkých zákoutí :D To asi každé město. I když už jsem navštívila docela dost měst v Evropě a některá s nich naprosto zbožňuju, např. Amsterdam nebo Londýn a i zmiňovanou Vídeň mám moc ráda, tak Praha u mě prostě vede, srdcová záležitost na věčné časy :) A jsem moc ráda, že ty jsi překonala ten negativní vztah k ní a taky ses do ní zamilovala :) Jinak moc hezké fotky, je super, že vám tak vyšlo počasí :)

    Jinak děkuju za komentář na blogu. Já bych taky v životě nešla na potrat dobrovolně, i když v některých případech to rozhodnutí chápu a neodsuzuju ho, ale když se to stane samovolně... tak je to vážně děs :( Co se dá dělat, to je život. Jinak studuju na filozofické fakultě Italianistiku a Nizozemský jazyk a literaturu, a v rámci té italianistiky tak právě máme i tu latinu no :D Takže děs :D Ale snad to nějak dám. Na článku o Sicílii se pracuje :)

    OdpovědětVymazat
  9. Je pravda, že jsem v historické části Prahy asi nebyla tolikrát, aby mi nějak extrémně přirostla k srdci. Mnohem víc mě bere Brno, holt jsem na ty teplejší krajiny :D ale na druhou stranu jsem na dnešní dobu asi až nezdravý patriot. Klidně se k té svíčkové hlásit budu, protože cizinci ji také milují a protože k ní spadá i ta příroda, ráz a kouzelnost. :) upřímně zase nemám ráda lidi, kteří zde žijí, vyrostli tu a z nějakého divného hipster důvodu na všechny Čechy hází špínu, jako by snad byli jediní, kteří mají mezi sebou šmejdy. :D Což doufám neni tvůj případ, takže se nemusim bát, že bych se tě dotkla :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za tvůj komentář! Doufám, že se ti zde líbilo a někdy zas ;)

INSPIRATION

“The life you have led doesn’t need to be the only life you have.” – Anna Quindlen

“Travel is the only thing you buy that makes you richer.” – Anonymous

“Not all those who wander are lost.” – J.R.R. Tolkien

Používá technologii služby Blogger.